Alla inlägg under mars 2010

Av Christina - 23 mars 2010 13:05

34 % tycker att jobben är viktigast. Så är det inför varje val. Men vad händer under de 4 åren, eller i ett ännu längre tidsperspektiv??? Kanske skulle den svenska ekonomin kollapsa om det inte fanns närmare 1 miljon inflationsdämpare???

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jobben-viktigast-fragan-i-valet_4470625.svd

 

De attityder och fördomar som finns i samhället om arbetslösa är likvärdiga med de attityder och fördomar som finns om invandrare.

Och, vad beror detta på?

Jo, som vanligt beror det på ren och skär okunskap, och på brist på både information och reella fakta. 10 % arbetssökande är många, men ändå en minoritet av befolkningen.


Om vi då börjar med rena fakta:

Just nu (eller snarare vecka 11) finns det 720.000 arbetssökande registrerade hos arbetsförmedlingen.

Under året kommer det att tillkomma personer utförsäkrade från f-kassan (hittills ca 15.000 st).

Under året kommer det även att tillkomma flyktingar som arbetssökande, efter upp till 6 månader i Sverige, nu överflyttade från kommunerna till arbetsförmedlingen.

Utöver denna sammantagna stora mängd arbetssökande finns ett mörkertal med oregistrerade arbetslösa, samt ett okänt antal som har ett fast heltidsjobb men som söker ett nytt jobb.


Vi närmar oss alltså minst 1 miljon sökande på arbetsmarknaden under år 2010.

Samma vecka 11 fanns det 50.000 lediga platser registrerade hos Af. Denna siffra är dock mycket osäker, dels p.g.a alla dubbletter i systemet, dels p.g.a. att mängden innehåller många mycket kortvariga jobb.

 

Då pratas det istället om "de dolda jobben", och jobb som registreras på andra webbsajter. Men, detta är i stort sett bara prat, det finns inga hårda fakta eller exakta existerande siffror på det, utan enbart rena gissningar.

 

Nu är det inte enbart "folket på gatan" som bär på felaktiga och fördomsfulla attityder om arbetssökande UTAN ÄVEN: politiker, tjänstemän (Af själva t.ex), och rekryterarna som ska anställa.


Som arbetssökande bär man alltså inte enbart på den frustration som själva arbetslösheten i sig innebär, UTAN ÄVEN på frustrationen över dessa attityder och fördomar och godtycke som existerar i det svenska samhället om oss arbetssökande.


Arbetslösa i huvudstaden: http://www.sr.se/cgi-bin/stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=3577416


Högre löner och fler arbetssökande: http://www.dn.se/ledare/signerat/avtalsrorelsen-som-om-arbetslosheten-inte-fanns-1.1065758


Valfläsk från både makt och opposition: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/snariga-jobbsiffror-forvirrar-debatten-1.1065851


November 2006: 4.457.000 personer var sysselsatta, vilket motsvarar en sysselsättningsgrad på 65,9 % av befolkningen i åldrarna 15–74 år.

November 2009: 4.469.000 personer var sysselsatta, vilket motsvarar en sysselsättningsgrad på 64,0 % av befolkningen i åldrarna 15–74 år.

Summa summarum:

Antalet sysselsatta har ökat med 12.000 personer. (En siffra som dock faller inom felmarginalen och därför inte anses vara riktigt tillförlitlig, påminner statistikerna om.)

Men sysselsättningsgraden har samtidigt minskat med 1,9 procentenheter.

 

Politiska slagträn: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/diskussion-om-kvalitet-blev-vanlig-debatt-1.1066324

 

RUT- och ROT-gissningar: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/politikerna-gissar-om-rut-jobben-1.1055631

 

VAR finns Sveriges visioner? : http://www.dn.se/ledare/kolumner/allians-for-vad-1.1065755

 

Rika jobbar och arbetssökande är lata: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6866437.ab

 

 

Av Christina - 22 mars 2010 15:18

Jag hörde i går en rapportering om det ökande antalet brott mot LOU.

Om jag inte minns fel, så var det upp emot 600 st brott förra året (fällande domar).

Stat och kommun upphandlar tjänster och varor precis litet som de tycker.

Korruption är ett inslag.


- På mitt sista jobb upphandlades konsulter som var kompisar med projektledaren.

- På en annan stor statlig myndighet byttes tjänster svart, konsulterna fick utnyttja en medelstor dator mot att de ställde upp vid programfel.

- Samma myndighet upphandlar för närvarande tjänster från en f.d. anställd för 8 siffriga belopp/år.

- Samma myndighet anlitade tidigare ett företag som hade skatteskulder

- En annan myndighet lät leverantören var projektledare för ett projekt.


Gissa vilken myndighet som stod för punkterna 2, 3, och 4?   :-)

Kan sägas också att jag lämnade samtliga de 3 myndigheterna.

Så jag har haft en hel del insyn rörande LOU-brott.


SVT: http://svt.se/2.22620/1.1935227/allt_fler_brott_mot_offentlig_upphandling?lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=LOU&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0


DN: http://www.dn.se/debatt/risken-for-korruption-okar-vid-statliga-upphandlingar-1.1065085


Korruption på SIDA: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6830332.ab


Av Christina - 21 mars 2010 21:06

Handskakningsdomen och AMS diskriminering (Tingsrätten).

Jag har 2 st tidigare blogginlägg om den domen.

Insändare i olika tidningar har konstigt nog inte fattat domen (är svenskar korkade?)

Några jurister får ordet: Ska nog anlita dem i mitt eget ärende.

AMS tror ofta eller alltid att de kan komma undan utan bevis.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6741050.ab



Blogglänkar:

http://socialliberalapartiet.bloggplatsen.se/2010/02/10/2522767-helt-fel-erik-c/


http://socialliberalapartiet.bloggplatsen.se/2010/02/22/2580922-snalla-sofia-las/

Av Christina - 20 mars 2010 12:24

KULTURELL NARCISSISM
Det finns bland annat något som kallas för kollektiv narcissism, där en grupp höjer sitt egenvärde, genom att se företeelser som gör den gruppen bättre än de människor som finns utanför den gruppen - nationalism är t.ex. ett sådant fenomen.

I Sverige har vi inte mycket till nationalism - traditionell svensk kultur nedvärderas inte sällan, politiker uttalar sig ibland t.o.m. nedsättande om vår historia.
Men, vi har däremot en kollektiv narcissism runt socialstaten, där man förväntas se denna som källan till allt gott i vår egen lilla värld.

Kännetecknande för narcissism är utöver den uppblåsta självbilden också oförmågan till empati med de grupper som är utanför - de grupper som man definierar sig i kontrast mot.


Till skillnad från nationalism så är den kollektiva narcissismen runt socialstaten mer flytande - även delar av det egna samhället ses ned på. Etablissemanget gör gärna en uppdelning i "vinnare" och "förlorare".


"Vinnare" - är de som tänker rätt och har rätt åsikter. Människor lockas att gå med i denna grupp för att höja sin status. Detta kräver att de assimilerar t.ex. socialstatens världssyn.
"Förlorare" - är de som har fel åsikter, och de blir utfrysta p.g.a det - dessa är de som gruppen identifierar sig emot, och tillskriver alla dåliga egenskaper.


Socialstaten etablerar gärna stereotyper om sina "fiender". Likt narcissister så tar sig "vinnarna" inte på sig ansvaret för konsekvenserna av deras eget handlande, och tillåter inte kritik. Bloggar man om något ärende, så kan man lita på att socialfolket är där och trycker ned en.


Sverige och USA skiljer sig åt vad det gäller samhällskritik. I USA finns t.ex. universitet som ägnar sin tid åt att tala om hur USA är "världens värsta land".

Många dokumentärer produceras inom landet på samma tema. I internationell massmedia finns kritik mot USA, men USA bryr sig inte särskilt mycket om denna kritik.


I Sverige är det en helt annan sak. När Fox News, för 1-2 år sedan, visade Rosengård för det amerikanska folket, och därmed slog sönder bilden av Sverige som ett välordnat samhälle, så rasade SVT.

I Sverige produceras det mycket få dokumentärer om t.ex socialtjänsten. Inte heller produceras särskilt mycket kritik om den bristande yttrandefriheten.
Däremot visar man på allt negativt om USA - förmodligen är tanken att man då ska älska socialstaten p.g.a hur USA beskrivs, och att se socialstaten som räddningen för de påstådda förhållanden där i USA. Sverige har en nettoförlust i migration till USA på runt 500/år, kanske Sveriges bäst utbildade och kompetenta människor (exkl. Hollywoodfruar).
TANKEKRAFT
Idrottsmän jobbar inte sällan med tankekraft och målbilder (positivt tänkande istället för negativt tänkande eller neutralt tänkande).
Arbetssökande uppmanas ofta att även göra detta. Skillnaden mellan idrottsmän och arbetssökande är dock att idrottsmännen har egenmakt över sin situation, vilket arbetssökande saknar.
För arbetssökande kan både staten, kommunen, och de som betraktar sig som "vinnare inom etablissemanget" (t.ex. de som har jobb) medvetet slänga mycket grus i skidspåret.


Av Christina - 20 mars 2010 11:22

Det finns inget Socialliberaltparti i Sverige idag.

Socialliberalismens fäder var John Stuart Mill och John Rawls.

 

Förut, när (fp) t.ex leddes av Bengt Westerberg, eller ännu tidigare av Bertil Ohlin,

så kan man säga att namnet var berättigat. Dagens (fp) liknar mera (m) som i militär.

 

Man kan dock idag, om man vill, skriva partibeteckningen Socialliberalerna på en blank valsedel i valet i september i år 2010, i ren protest.

 

Jag gillar valfrihet, fri företagsamhet, tankefrihet, ett jämlikt samhälle, men avskyr socialstatens intentioner, med tvång och förmyndarskap över befolkningen (inkl. dess dubbelmoral).

Jag står på de svagas sida, och man kan därför säga, att jag i flera avseenden, har ett ben i varje block, d.v.s precis exakt i mitten.

gröna (c)------- X -------gröna (mp)

Oavsett vilket av dessa 2 partier jag skulle rösta på, så stöder jag endera block, vilket jag inte önskar.

Då återstår endast ett fiktivt parti Socialliberalerna, eller Piratpartiet.

Av Christina - 19 mars 2010 15:02

Elen har blivit dyrare, det vet vi ju alla.

Särskilt dyrt blir det under mörka vintermånader, och i december med all slags julbelysning.

Stockholms kommun (per den 2009-02-01) har nu kommit på att de allra fattigaste arbetssökande invånarna ska betala elen själva, d.v.s elen ska bara ingå till en viss del i existens-minimum-nivån-normen (180 kWh för t.ex 1 personshushåll/månad, oavsett lägenhetens storlek). Baksidan på elräkningen ska därför sändas in varje månad.

OBSERVERA: Reglerna kan vara olika beroende på vilken Gatuadress Du har (stadsdel).


Satte mig därför ned och funderade på vad ett normalt hushåll med en vanlig snittlön kan ha för elprylar:

- Belysning (lampor i alla rum)

- Spis/Ugn

- Kyl/Sval

- Frys

- Fläkt

- Dammsugare

- Symaskin, Strykjärn

- Dator (skärm, hårddisk, printer, modém, scanner, högtalare, etc)

- Laptop

- Klockradio / Vanlig radio

- TV (Tjock-TV eller Platt-TV)

- Digitalbox

- CD-spelare (stereo)

 -VHS/DVD-spelare

- Handdukstork

- Tvättmaskin

- Torktumlare

- Diskmaskin

- Microvågsugn

- Vattenkokare

- Kaffebryggare

- Brödrost / Våffeljärn / Smörgåsgrilljärn / Elvisp / Mixer / Eltandborste

- Hårtork (fönapparat)

- Mobil-laddare

(- som arbetssökande behöver man även en kraftig el-pappers-förstörare)   :-)

- Vissa kommunala hyresbostäder är så kalla på vintern (< 18 grader) så folk måste skaffa värmeelement.


Ansökan om medel till plan-bottnade kastruller och grytor (som spar el) skulle avslås, på samma sätt som en torkställning (istället för tumlare) avslås.

Jag köpte t.ex en torkställning för 50-60 kr på ÖB. Handpåläggaren Saara avslog (hon kallade det för förbrukningsartikel typ diskmedel), men Länsrätten biföll. Då skrev handpåläggaren Saara till Länsrätten att jag skulle använda den gemensamma torktumlaren istället (drar el som läggs på hyran).

Vad den arbetssökande sedan individuellt äger för elprylar, före behovet av kommunalt försörjningsstöd, är ju mycket olika. Jämför t.ex en flykting, som kommer till Sverige tomhänt, eller någon som arbetat (och bott) i större delen av sitt liv här, i ett teknikorienterat land.

Fattiga uppmanas alltid till långkok, och till att baka sitt eget bröd, och saknar ekonomiska möjligheter att byta ut en gammal spis/ugn till en ny energisnål dito.

Samtliga måltider äts dessutom hemma, något utrymme för restaurangbesök finns inte.

Mathållning (spis, små-el i kök, etc.) = 40 % av elförbrukningen enligt KO.

El och elprylar på någon arbetsplats utnyttjas inte heller dagtid.


En vägledning kan t.ex vara: Förbrukningen av hushållsel i en lägenhet kan variera mellan ca 25-65 kWh per kvadratmeter och år.

Jag är el-informerad, mitt näst senaste jobb var inom Vattenfall.


Så se upp med de skattefinansierade handpåläggarna/Janusansiktena (både de statliga och de kommunala):

Citat från JO:

Varje medborgare är enligt 2 kap. 6 § regeringsformen (RF) skyddad mot bl.a husrannsakan och liknande intrång. Med husrannsakan förstås varje av myndighet företagen undersökning av hus, rum eller slutet förvaringsställe, oavsett syftet med undersökningen (prop. 1975/76:209 s. 147).

Och artikel 8 i den europeiska konventionen från den 4 november 1950, om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen = EKMR) om att var och en har rätt till respekt för bl.a sitt hem




Elpriset på väg ned: http://www.expressen.se/ekonomi/1.1923677/gladjebeskedet-elpriset-pa-vag-ner

SvD: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/elpriset-pa-vag-ner_4449101.svd

Riksdagen: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02So251

Av Christina - 18 mars 2010 11:10

Den ÖPPNA arbetslösheten är 9,3 % i februari år 2010, d.v.s. 0,1 % mindre än i januari år 2010, enligt SCB.

Enligt AMS är arbetslösheten t.ex. bland 55 + rekordstor just nu, > 55.000 personer, och AMS-prognosen är att den siffran fördubblas nästa år 2011.

Huvaligen (som man säger i Norrland)!

Nu får politikerna göra något åt åldersdiskrimineringen i Sverige!

Artikel: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/scb-93-procent-arbetslosa_4441219.svd


FRÅGOR:

Hur många har tagit ut tidig ålderspension vid 61 år p.g.a arbetslöshet?

Hur många oregistrerade arbetslösa försörjs av make/maka/föräldrar?

Hur många arbetslösa har flytt till Danmark och Norge?

 

Unga bussas till Norge: http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=1646&Artikel=3565757

 

AMS statistik: http://vstatkommun.arbetsformedlingen.se/s_default.aspx?kon=nej

 

SCB statistik: http://www.scb.se/Pages/PressRelease____290670.aspx

Av Christina - 17 mars 2010 17:17

Finländare är inte generella . . . cinderella . . .

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/finlandare-inte-generella-1.1062934


Inom byråkratin finns en hel del kvinnor med finländskt ursprung.

Att de inte fungerar som andra byråkrater är helt klart.


Kanske får en del av dem "storhetsvansinne" av att bli "försvenskade", eller så har de haft en rå uppväxt, och detta i kombination med gener enligt artikeln.


Märkbart annorlunda är de iaf.


http://www.expressen.se/halsa/1.1922007/nu-ar-det-bevisat-finnarna-ar-annorlunda


http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=181857


https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html

Ovido - Quiz & Flashcards