Alla inlägg den 15 juli 2011

Av Christina - 15 juli 2011 20:55

  Business.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4541081

 

Studerade lagtexten för fas 3 idag litet noggrannare.


Ett faktisk syfte med fas 3 är egentligen att anordnaren ska anställa den sökande, och då i vissa fall med en statlig lönekompensation.

Detta strider emot anordnare som enbart har fas 3 som en affärsidé, d.v.s de centralt upphandlade anordnarna. Dessa anordnare är enbart förvaringsplatser, som förlänger luckan i CVt för den sökande.

En pysselsättning hos en, som ska ge referenser för ett riktigt jobb hos en annan? " Trampolin". Haha. Snarare en rutschkana, och därmed en tankevurpa av stora mått!

 

För att utröna om en sökande ska anställas, eller inte anställas av en fas 3-anordnare, behövs inte heller 2 års sysselsättning, det räcker faktiskt med 6 månader.

 

Risken vid långvariga åtgärder är att de sökande blir "hospitaliserade", d.v.s en "transition"/en omställning blir svårare och svårare.

Ungefär som med en del hemlösa, tillslut föredrar de och nöjer sig med en husvagn istället för en lägenhet.

Förutsättningen i båda fallen är dock att det finns lägenheter/jobb till alla.

 

Men, och varför ska en anordnare anställa en sökande, när en ny gratis sökande fas-3-arbetskraft finns att få direkt, med en intäkt på 60.000 kr/år/pp?

 

Inom den ideella sektorn är fas 3-arbetare mycket populära, men den sektorn har knappast eller inte alls råd att anställa. Därmed är syftet med åtgärden förbrukat direkt.

 

Enligt arbetsförmedlingen ska den arbetssökande själv stå för att finna jobb, praktik, eller en fas 3 plats.

Denna skyldighet står dock inte beskriven i en text någonstans.

En del sökande tillbringar fas 2 i bostaden t.ex., via AF:s beslut.

 

Arbetsförmedlingens skyldigheter och rättigheter?

Den sökandes skyldigheter och rättigheter?

Gråzoner hela tiden.


Endast anordnare som har en seriös avsikt att anställa ska erhålla fas 3 sökande, och absolut högst under 1 år med den statliga intäkten.

 

För övrigt torde sökande som tillhör riskgruppen att bli långtidsarbetslösa vara lätt definierbara redan 1:a dagen som arbetslös. Den kunskapen borde AF ha.

http://www.svd.se/naringsliv/ar-det-for-mycket-prat-om-fas-3_6303604.svd

Ovido - Quiz & Flashcards