Alla inlägg den 27 juni 2009

Av Christina - 27 juni 2009 13:45


Från Rättegångsbalken . . . .   SFS 1942:740


14 kap 1 § Väcker någon samtidigt flera käromål mot samme svarande, skola de handläggas i en rättegång, om de stödja sig på väsentligen samma grund.

2 § Har samtidigt en kärande väckt käromål mot flera svarande eller flera kärande mot en eller flera svarande, skola målen handläggas i en rättegång, om de stödja sig på väsentligen samma grund.

3 § Vill svaranden till gemensam handläggning väcka talan mot käranden angående samma sak eller en sak, som har gemenskap med denna, eller rörande fordran, som kan gå i avräkning mot kärandens, skall målen handläggas i en rättegång. Käromål, som sålunda förenats med huvudkäromålet, är genkäromål.

4 § Vill någon, som inte är part i rättegången, till gemensam handläggning väcka talan mot båda parterna eller en av dem om det, som tvisten gäller, skall målen handläggas i en rättegång.

6 § Mål mellan samma eller olika parter må även i annat fall än nu sagts handläggas i en rättegång, om det är till gagn för utredningen. När skäl äro därtill, må de åter särskiljas.

7 a § /Träder i kraft I:2009-07-01/ Handläggs vid två eller flera tingsrätter eller vid två eller flera hovrätter mål mellan vilka råder sådant samband som avses i 1-6 §§, får Högsta domstolen efter ansökan av part eller anmälan av tingsrätt eller hovrätt förordna att målen skall förenas i en rättegång vid en av domstolarna, om detta har väsentliga fördelar för handläggningen av målen och det inte innebär betydande olägenhet för någon part. Om det visar sig vara lämpligt, får den domstol som skall handlägga målen särskilja dem.
Beslut som rätten fattat i ett mål, som på grund av Högsta domstolens förordnande överlämnas från en domstol till en annan, skall gälla, om inte den domstol dit målet överlämnats bestämmer annat. Lag (2009:344).

9 § Påstår någon, som ej är part i rättegången, att saken rör hans rätt, och visar han sannolika skäl för sitt påstående, äger han som intervenient å endera sidan deltaga i rättegången.

10 § Vill någon deltaga i rättegång som intervenient, skall han hos rätten göra ansökan därom. Över ansökan skola parterna höras. Om skäl äro därtill, må förhandling äga rum med parterna och sökanden. Rätten meddelar, så snart ske kan, beslut över ansökan

 

Av Christina - 27 juni 2009 07:11


Vem som helst kan göra en polisanmälan.

Dina föräldrar kan polisanmäla arbetsförmedlingen för tjänstefel, för din räkning.

Länsstyrelsen kan polisanmäla socialtjänsten för tjänstefel, för din räkning (men då måste du nog vara död redan, iaf i Sthlm).


Åklagaren väljer sedan att göra en förundersökning, och väcka allmänt åtal, antingen mot myndigheten eller mot enskilda tjänstemän.


Om förundersökningen läggs ned kan du/ni väcka enskilt åtal mot tjänstemän.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards