Alla inlägg den 7 augusti 2009

Av Christina - 7 augusti 2009 19:19


Polisanmäla brott inom byråkratin?


Nej, det är inget att rekommendera.

Ibland kan man få vänta i 2 år på ett svar.

Kammaråklagare som pysslar med mord och liknande brott struntar fullkomligt i tjänstefel och andra brott inom den offentliga sektorn.

Kammaråklagaren kan till och med själv tidigare ha blivit anmäld för tjänstefel.


Så, sådana förundersökningar läggs alltid ned.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/poliser-forbjuds-att-arbeta-politiskt-1.929151


Av Christina - 7 augusti 2009 12:34


I början av september år 2009 kommer en rättegång (ett tvistemål) att ske om en Af avanmälan av en arbetssökande i Karlstad.


Af-personalen är pigga på att avanmäla sökande litet hur som helst (se tidigare inlägg i bloggen).

En avanmäld arbetssökande ingår inte i Af statistik över arbetslösa. Personen erhåller inte heller några statliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder så länge en avanmälan pågår. Det brukar röra sig om i snitt 60.000 personer varje månad.


Trots detta, är dessa arbetssökandes digitala personakter öppna för samtliga anställda inom Af (ca 10.000 anställda), samt en del andra myndigheters personal (FK, IAF, CSN, etc.).

Samtidigt med en avanmälan hos Af nollställs t ex den arbetssökandes SGI hos F-kassan.


Detta betyder att en arbetssökande via en Af avanmälan 

blir av med:

1) A-kassa (SFS 1997:238)  --->  gå till "soss"

2) Kommunala ersättningar från "soss" (SoL 4:1)  --->  gå på nödmedel

3) F-kassa (SFS 1962:38)  --->  gå till "soss"

4) Möjligheter till statliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder med en beskattad statlig aktivitetsersättning (SFS 1996:1100)   --->   gå till "soss"


Felaktiga avanmälningar genomförda av Af-tjänstemän kan bara överklagas internt inom Af. Af kallar därför inte detta förfarande för myndighetsutövning, utan kallar detta för "faktiskt handlande". En term som inte existerar i Förvaltningslagen (FvL).

Polis (förundersökning) och Allmän Åklagare bryr sig inte om sådana tjänstefel och lagbrott (BrB 20:1), eller sådana obehöriga dataintrång i digitala personakter (BrB 4:9 c, BrB 9:1).

Det enda den arbetssökande hittills har kunnat överklaga är de uppkomna 2-a hands effekterna av en avanmälan, d.v.s de uteblivna ersättningarna, och då till en förvaltningsdomstol d.v.s. en länsrätt (förutom /exklusive då punkten 4 ovan, vilken enbart tidigare kunde överklagas internt inom Af).


I början av april 2009 kom Europadomstolen fram till att Af myndighetsbeslut, typ avanmälningar, ska kunna överklagas till en domstol, antingen till en länsrätt eller till en tingsrätt.


Så, jag säger LYCKA TILL till den arbetssökande i Karlstad!

Om målet inte går igenom hos TR, HR, eller HD, så vänd dig till Europadomstolen inom 6 månader från det sista beslutet.


Se även Personuppgiftslagen (personuppgifter som både direkt och indirekt kan hänföras till en person i livet): PuL §§ 28, 48, och 49.

Pul-lagen avser både koder i persondatabaser och t ex Af:s inmatade handlingsplaner över en person.


Kommunernas uppgifter om arbetssökande samkörs även med arbetsförmedlingens personuppgifter (AIS) ev. även med AKU, av Socialstyrelsen via SCB (SoS årsstatistik). http://www.scb.se/Grupp/OmSCB/Dokument/Personuppgifter_enkel_SCB.pdf

Den officiella statistiken (SFS 2001:99 och SFS 2001:100).

Frågor om personuppgiftslagen (t ex PuL §§ 26 och 28) kan ställas till: personuppgiftslagen@gmail.com




Ovido - Quiz & Flashcards