Direktlänk till inlägg 10 augusti 2011

JK dragit en nitlott igen . . .PuL-lagen

Av Christina - 10 augusti 2011 01:24

  Fin och snygg trädgård.

 

Det här med Personuppgiftslagen är svårt.

Egentligen skulle jag sälja mig som PuL-konsult.

Men, få vill höra sanningen.

 

I mars respektive i december år 2009 tillämpade Länsrätten i Stockholm och därefter JK personuppgifter som ingick i en rättslig bedömning enligt PuL, och inte enligt Förvaltningslagen.


I augusti 2011 tillämpar JK personuppgifter som inte tillhörde en rättslig bedömning enligt Förvaltningslagen (myndighetsutövning) och inte enligt PuL.


Hur ska ni ha det egentligen?


JK är regeringens ombudsman.

De "vitsordar" endast i stort sett skadestånd på 300 kr som skäliga.    :-)

 

I båda fallen blir det antagligen Europadomstolen som får det slutgiltiga avgörandet.

 

Håller man inte efter ogräset så har man snart ingen trädgård.

 

Jag har tidigare skrivit i bloggen om hur man ofta kan applicera ordspråk på myndigheters handläggning.

I dessa JK-fall gäller: -" Små sår (tåoperationer) respektive fattiga vänner alt. fattiga ovänner (Christina) ska man inte förakta" -   :-)

Ett spanskt ordspråk är: "Liten yxa kan fälla stort träd."  :-)
Eller, What comes around goes around, eller på svenska, Svinhugg går igen.   :-)


Bakgrundskontroller av arbetssökande: http://www.datainspektionen.se/press/nyhetsarkiv/2010/datainspektionen-granskar-bakgrundskontroller-vid-rekryteringar/


Myndigheters informationsutbyte:

http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/brister-vid-myndigheters-informationsutbyte/


Hur anställda kommer åt personuppgifter: http://www.datainspektionen.se/Documents/beslut/2009-07-07-beslut-forsakringskassan.pdf

JK jobbar med Allsång på Skansen (kanske lämpligare):

http://www.svd.se/kultur/bogarnas-fel-inte-hets-mot-folkgrupp_6379536.svd

 
 
Ingen bild

Christina

11 augusti 2011 06:55

*
Socialliberalapartiet föreslår att JO och JK slås ihop till en myndighet, och utlokaliseras till Kiruna, bort från maktcentrum i Stockholm.
Som plåster på såren kan de få ett eget plan, som döps till jojk, att användas vid tillsynsresor.

*

 
Ingen bild

Christina

11 augusti 2011 07:04

*
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jojk

 
Ingen bild

Alex

14 augusti 2011 15:18

Jurister blir bekanta på kurser under utbildningen, och senare på golfbanor och middagar. Juristjobben inom den offentliga sektorn finns i huvudsak i Stockholm.
Stockholm är en liten by i jämförelse med andra huvudstäder i världen.
Arbetssökande blir bekanta hos privata anordnare.

 
Ingen bild

Christina

14 augusti 2011 15:40

*
Myndigheter och Rättsväsendet i Sverige tycks ha svårigheter och olika dilemman med att tolka Personuppgiftslagen (PuL) samt Dataskyddsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 95/46/EG av den 24 oktober 1995).

Personuppgifter kan vara i strukturerad eller ostrukturerad form.

1. Strukturerad informationen är sökbar i persondatabaser utifrån olika variabler om en person.
2. Ostrukturerad information kan t.ex vara målregister, diarieföringssystem, med skrivelser sökbara på t.ex Dnr/målnummer, ett namn, och/eller ett personnummer, alternativt ett organisationsnummer.

Personuppgifter kan vara fakta om personen, eller bedömningar om personen, tillåtna eller inte tillåtna, väsentliga för ärendet/beslutet, eller inte väsentliga för ärendet/beslutet.

*

 
Ingen bild

Christina

14 augusti 2011 17:59

*
Och, det allra viktigaste:
Personuppgifter kan vara sanna eller osanna/oriktiga i persondatabaser.
De medborgare som drabbas av diskretionär makt undrar till slut: Vilket är värre eller värst? Det jag drabbats av, eller tjänstemännens senare lögner?

- " Diskretionär makt, godtycke, kommer till användning när förvaltningsmyndigheter och tjänstemän konfronteras med medborgare som kräver sina rättigheter.
Diskretionär rättstillämpning är i grunden en fråga om makt - makt att välja en viss tolkning
av verkligheten, och av rätten, samt makt att välja en viss rättslig lösning på
problemsituationer. " -

*

 
Ingen bild

Christina

14 augusti 2011 18:40

*
Personuppgiftslagen (PuL) 48 § är en speciallag som är starkare än Skadeståndslagen (SkL), så är även Diskrimineringslagen (DL) vid en särbehandling, en direkt eller en indirekt särbehandling av en medborgare.
Vid fel, försummelser och underlåten hos Staten eller hos en Kommun gäller: SkL 3:2, SkL 2:3, samt även SkL 5:6 vid kränkningar av en medborgare. Kopplingar finns då även till EKMR.
För kommuner gäller även Kommunallagen (KL) att rätta sig efter, samt likaså OSL, med en särskilt stark sekretess för en del av kommuners ansvarsområden avseende dess medlemmar.

*

 
Ingen bild

Christina

14 augusti 2011 22:23

*
Myndigheters samarbete.

I ett JK-fall kände sig ett AF stark nog till en negativ handling efter ett tel.samtal med en handläggare inom en kommundel.
I ett annat fall JK-fall kände sig FK stark nog att handla negativ efter ett tel.samtal med AF.
Ingen av de respektive kontakterna finns dokumenterade i resp. daganteckningar.
Dessa myndigheter bryter mot flera lagar, men JK ser mellan fingrarna.
Alternativet är då att stämma JK i Tingsrätten.

*

 
Ingen bild

Christina

14 augusti 2011 22:52

*

Registerskador enligt PuL. Skadeståndsansvaret är strikt.

När det gäller preskriptionsfrågan vid anspråk på ersättning för skada grundat på (datalagens eller) personuppgiftslagens bestämmelser, s.k registerskador, ger förarbeten och doktrin ingen vägledning. Frågan är inte heller belyst i praxis.

Personuppgiftslagens skadeståndsregel (48 §) innebär att skadestånd ska utges för skada och kränkning av den personliga integriteten som en behandling av personuppgifter i strid med lagen har orsakat. Detta ansvar är strikt.

Av förarbetena till PuL framgår att lagstiftarens intention har varit att den enskilde ska ha rätt till samma typ av ekonomisk kompensation avseende både kränkning och ekonomisk skada som enligt den tidigare datalagen, se prop. 1997/98:44 s. 106.

I vissa fall kan felet i sådana här fall nämligen löpande orsaka skador och därför anses fortgå.
Preskriptionstiden med avseende på den kränkning som felaktiga uppgifter har inneburit normalt inte tar sin början förrän felet rättas till. JK dnr: 5493-08-42

*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christina - 28 april 2013 12:42

NU tar jag semester från nätet ett tag. Ha en skön liten vår och försommar! Ut i solen! Vi ses någon gång framöver! / Christina ...

Av Christina - 17 mars 2013 18:04

Länge sedan jag var inne på min blogg nu . . . Har tröttnat även på FB . . . Ska skaffa ett konto på Worldpress, och börja twittra istället, tror jag. Bättre sätt att nå tänkta målgrupper.   Försöker glömma min Af-tid, hur det nu ska gå til...

Av Christina - 30 december 2012 18:46


  JAG ÖNSKAR ALLA LÄSARE OCH FÖLJARE AV BLOGGEN: ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2013 ÖNSKAR JAG ER ALLA! För närvarande skriver jag dock mest på Facebook (så länge det är gratis). https://www.facebook.com/#!/Piraten10   Min ...

Av Christina - 12 december 2012 15:35

EU består av 27 st medlemsstater. En av dessa stater är Sverige. Sverige består av 290 st delstater (självstyrande kommuner), och vissa av dessa 290 st delstater består i sin tur av del-delstater (stadsdelar). Delstaterna och del-delstaterna i Sv...

Av Christina - 4 december 2012 13:27

En FB-vän berättade nyligen om en fest för sin mor som fyllde 60 år. Det fick mig att tänka på när jag fyllde 50 resp. 60 år . . .   Samma månad jag fyllde 50 så drabbades jag av 2 tandinfektioner i UK. Jag fick penicillin av min tandläkare ...

Ovido - Quiz & Flashcards