Direktlänk till inlägg 27 juli 2009

Kommuner & Skadestånd. HD vecka 27 år 2009.

Av Christina - 27 juli 2009 23:40


Avgörande i HD (högsta domstolen) vecka 27 år 2009.


Prejudicerande dom i mål T 2955-08.

Kommuner & Skadestånd


http://www.domstol.se/Domstolar/hogstadomstolen/Avgoranden/2009/2009-07-03%20T%202955-08%20Dom.pdf


Citat: - ”Omhändertagandet strider mot Europakonventionens skydd mot olaga frihetsberövande. Men både tingsrätten och hovrätten kom fram till att en kommun inte kan bli skyldig att betala skadestånd på grund av kränkning av Europakonventionen. En sådan skyldighet kan bara gälla staten, menade de lägre instanserna.

Det är märkligt att föreställa sig – att man skulle kunna bli frihetsberövad på godtyckliga grunder och inte få upprättelse genom skadestånd.


Men i onsdags gjorde HD alltså en annan bedömning.


Människor som får sina grundläggande rättigheter kränkta av det offentliga, kan hädanefter få rätt till skadestånd oavsett om det är staten eller kommuner som bär ansvaret.


Det offentliga har därmed fått ytterligare starka incitament att respektera våra grundläggande fri- och rättigheter.

Och den som har utsatts för en rättighetskränkning har nu ytterligare möjligheter att få ersättning för det. Det börjar likna en Bill of Rights , med andra ord.” -

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3186361.svd

 

Citat: - ” En klassisk uppdelning, som går tillbaka till tiden innan det fanns en skadeståndslag över huvud taget, är den mellan ekonomisk och ideell skada.

Ekonomiska skador är sådana skador som låter sig på ett naturligt sett översättas till kronor och ören medan ideella skador är resten.

En sönderslagen fönsterruta ersätts med ett ekonomiskt skadestånd medan en söndertrasad själ ersätts med ett ideellt skadestånd.

Här kommer nu det viktiga.

Ekonomiska skador ersätts fullt ut enligt en jämförelse mellan skadans värde enligt någon etablerad värderingsmodell – bilens värde enligt tabeller, kostnaden för vården enligt kvitton, priset för att handla in en ersättningsvara på en fungerande marknad – medan ideella skador ersätts schabloniserat och ibland inte alls. Anledningen till det senare är att rättsordningen utgår från att den mänskliga integriteten eller vilket ideellt värde det nu är som skall ersättas inte går att ersätta i pengar på ett rimligt sätt.

Det bästa vi kan göra är, dessvärre, att höfta till. De ideella skadestånden syftar inte till att täcka kostnader ” -

http://martenschultz.wordpress.com/2009/07/27/modern-skadestandsratt-for-dummies/

 

 
 
Ingen bild

Christina

28 juli 2009 01:23

"Bill of Rights"
I USA är Bill of Rights de första tio tilläggen till konstitutionen och anger de rättigheter som den enskilde individen har mot statsmakten.

 
Ingen bild

Christina

28 juli 2009 12:19

Jag har förstått denna ovan dom i HD som att tidigare har staten fått stå för skadeståndet för fel och försummelser som BÅDE staten själv OCH kummuner gjort.
NU får kommunerna ta skadeståndet själva.

Se även nedan dom.
Målnummer T672-06 i HD.

Enligt 3 kap. 2 § skadeståndslagen skall staten ersätta personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada som vållats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten eller kommunen svarar.

För att ersättning skall utgå för kränkning förutsätts därtill enligt 1 kap. 3 § skadeståndslagen i den år 1993 gällande lydelsen att brott av visst slag förekommit.

I svensk rätt hänförs till begreppet ideell skada traditionellt sett skador av icke-ekonomisk natur, t.ex kränkningar av den personliga integriteten samt fysiskt och psykiskt lidande i samband med personskador.

Ersättning för kränkning i skadeståndslagens mening förutsätter att det skett en brottslig handling och avser att kompensera känslor som den kränkande handlingen har framkallat hos den skadelidande.

I enlighet med artikel 13 i Europakonventionen skall var och en, vars i konventionen angivna fri- och rättigheter kränkts, ha tillgång till ett effektivt rättsmedel inför inhemsk myndighet.

Om den skadelidande ställs utan ett inhemskt effektivt rättsmedel, såsom möjlighet till skadestånd, föreligger en kränkning av artikel 13 i EKMR.

Ett ideellt skadestånd skall kunna dömas ut av svensk domstol för skada till följd av kränkning av artikel 6.1

Ersättning för ideell skada utan samband med person- eller sakskada kan utgå med stöd av 2 kap. 3 § skadeståndslagen respektive 1 kap. 3 § skadeståndslagen i dess lydelse före den 1 januari 2002 endast när den skadelidande har utsatts för brott mot sin person, frihet eller ära.
Tjänstefel kan anses utgöra ett sådant brott, om det framstår som en allvarlig kränkning av viss person.

Målnummer
T672-06
Lagrum
1 kap. 3 § skadeståndslagen (1972:207) i dess lydelse före den 1 januari 2002
Artikel 8, artikel 13 och artikel 41 europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (1994:1219).




 
Ingen bild

Christina

28 juli 2009 20:52

TIDIGARE DIREKTA skadeståndskrav till kommuner.

Information om skadestånd i X kommun.

Om du drabbas av en skada i X kommun som du anser att kommunen är ansvarig för, kan du yrka på ersättning.

För att få en rättvis bedömning av ditt ärende skickas detta till kommunens försäkringsbolag för utredning.
De utreder skadan utifrån skadeståndslagen och kommunen följer alltid deras rekommendationer.

Om utredningen visar att kommunen brustit i sina åtaganden, dvs. varit försumlig, kan kommunen hållas ansvarig för skadan.

Kommunen har i dessa fall en ansvarförsäkring som kan ersätta skadeståndsanspråk.

För att kommunen ska kunna anmäla skadan är det viktigt att du skriftligen inkommer till kommunledningskontoret med:

- Händelsen och skadan
- Platsen, gärna med ritning eller karta som stöd
- Datum och klockslag för skadan
- Ersättningskrav, kvitton ska redovisas
- Gärna foto på skada och skadeplats, vilket kan snabba på skadeutredningen


En annan kommun (via DO).

Skadeståndskravet kommer att hanteras enligt kommunens rutiner. Kommunen ska svara på kravet senast den ....

Åtgärder efter händelsen:

Kommunen har utdelat en så kallad skriftlig erinran till den anställda person som utsatt X för kränkande behandling.
Den anställda personen har också erbjudits samtal via kommunens företagshälsovård, samt fått annat arbete.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christina - 28 april 2013 12:42

NU tar jag semester från nätet ett tag. Ha en skön liten vår och försommar! Ut i solen! Vi ses någon gång framöver! / Christina ...

Av Christina - 17 mars 2013 18:04

Länge sedan jag var inne på min blogg nu . . . Har tröttnat även på FB . . . Ska skaffa ett konto på Worldpress, och börja twittra istället, tror jag. Bättre sätt att nå tänkta målgrupper.   Försöker glömma min Af-tid, hur det nu ska gå til...

Av Christina - 30 december 2012 18:46


  JAG ÖNSKAR ALLA LÄSARE OCH FÖLJARE AV BLOGGEN: ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2013 ÖNSKAR JAG ER ALLA! För närvarande skriver jag dock mest på Facebook (så länge det är gratis). https://www.facebook.com/#!/Piraten10   Min ...

Av Christina - 12 december 2012 15:35

EU består av 27 st medlemsstater. En av dessa stater är Sverige. Sverige består av 290 st delstater (självstyrande kommuner), och vissa av dessa 290 st delstater består i sin tur av del-delstater (stadsdelar). Delstaterna och del-delstaterna i Sv...

Av Christina - 4 december 2012 13:27

En FB-vän berättade nyligen om en fest för sin mor som fyllde 60 år. Det fick mig att tänka på när jag fyllde 50 resp. 60 år . . .   Samma månad jag fyllde 50 så drabbades jag av 2 tandinfektioner i UK. Jag fick penicillin av min tandläkare ...

Ovido - Quiz & Flashcards