Alla inlägg under september 2009

Av Christina - 29 september 2009 12:17


Den nya politiken?

Svårt att fatta denna policy.

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/jobbtraffar/article87372.ece?csref=_newsletter_nfsn_2009-09-29


Heja på Maud (c)!

Du är den enda som tänker!



Av Christina - 28 september 2009 20:24


Lite feber, huvudvärk, täppt näsa, ont i ena örat . . . början på svinflun?

Om aktiviteten i bloggen upphör så vet ni varför . . . .

Atchoooo!


Ja, man kan ju inte gå i sandaler i oktober, då blir man förkyld.

Men med nödmedel både hösten/vintern 2007-2008 och hösten/vintern 2008-2009 så är skohyllan tom.

Undrar om dessa handläggare egentligen fattar vad de håller på med? 

Av Christina - 28 september 2009 14:23

Finns bara en sak att tillägga:

Jag håller med till 200 %.

Är själv 60 +.

Bortsorterad på arbetsmarknaden, och kränkt av de myndigheter som är satta att stödja arbetssökande.


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3577499.svd

 



http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3577485.svd



 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3554119.svd

 





Av Christina - 27 september 2009 08:18

EU:s högsta ungdomsarbetslöshet finns i Sverige, och det beror i huvudsak på LAS.

I Danmark är det precis tvärtom.


Allra värst i sammanhanget är nog att dessa ungdomar utan a-kassa måste gå till soc för att få pengar, och där bli klassade som "problem".


Eller, att de får vänta på lägsta ersättning från Alfa-kassan i upp till 4 månader, pengar som ändå måste kompletteras upp med soc-pengar.


Arbetsförmedlingen är ju inte världens smartaste organisation, snällt uttryckt, men är ändå bättre än det  gravt yrkesskadade soc.

Se exempel på detta senare: http://www.kvp.se/nyheter/1.1480861/filippa-hanad-av-kommunen


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3575343.svd


Av Christina - 26 september 2009 19:12


Enligt färska uppgifter från organisationen "Mänsklighet" så har äntligen åtminstone en (1) handläggare inom Länsrätten i Stockholm förstått orsaken till avslagen (gäller minst 2 st arbetssökande medborgare i staden/länet).

Varje månads överklagan hamnar dock hos olika handläggare inom länsrätten (och på olika rotlar).


Nämndernas delegater har fört länsrätten bakom ljuset. Och länsrättens handläggare har inte läst och har inte tagit till sig det medborgarna skriver. Trist, men så är det, och så blir det med stigmatiserade arbetssökande, som kommunala delegater sätter sina vassa klor i.

De kommunala handläggarna vet att de inte kan avslå medel med SekrL som grund, och därför drar dessa till med en motivering som passar till SoL 4:1 eller till SoL 4:4.


Delegaterna inom förvaltningarna omskriver alltså orsaken till avslagen på medel.

Orsaken är ett ej undertecknat samtycke/medgivande/fullmakt/avtal (= full ansvarsfrihet för delegaterna att fabulera ytterligare). Man kan ju lugnt säga att jag fått tillräckligt med insyn i vad dessa är kapabla till.


Här kommer några exempel på dessa numera berömda omskrivningar:

- "Samtycker inte till deltagande" (en verksamhetschef)

- "Anses inte stå till arbetsmarknadens förfogande"

- "Står till arbetsmarknadens förfogande enligt egen uppgift"

- "Står inte till arbetsmarknadens förfogande i tillräcklig grad"

 

När delegaterna sedan får rätt hos länsrätten, skriver de till de lokala hobby-politikerna via tjänsteutlåtanden "Vi får rätt hos länsrätten", och underförstått även "medborgaren är en rättshaverist som överklagar varje månads beslut under 24 månader".


Det är alltså minst 2 st medborgare inom staden som blivit oskyldigt straffade av både första instans och av en domstol. Av domstolen p.g.a det både allsmäktiga och ensidiga stereotypa synsättet.

Av Christina - 26 september 2009 11:31


GRATIS arbetskraft till tjänstemän.

2000-talets svenska slaveri.

Förvånar mig inte ett dugg.

Enligt lagen ska "praktik" vara både individuell och kompetenshöjande.

Det stereotypa sättet att se på arbetssökande är förkastligt, och särskilt synen på dem som erhåller en knapp livsuppehållande ersättning från kommuner under sitt arbetssökande.


Hade kommuncheferna och fritidspolitikerna tänkt sig att de arbetssökandes meritförteckningar skulle utökas med:


CV

- Fällt träd till en högre skatteavlönad kommunalarbetare (fick bakelser som lön)

- Tagit bort kant-ogräs i ett kommunalt köpcentrum

- Plockat sprutor och fimpar i en kommunal park


Bättre är att ge projektarbetsuppgifter, t. ex att ta reda på vad några olika yrken innebär, uppgifter inom yrkena, lön, utbildningkrav, och intervjua en person eller flera personer inom det eller de yrkena.

Eller motivationshöjande seminarier, eller besöka ett gym eller en simhall för att hålla uppe hälsan.

Bara fantasin sätter gränser för vad som så småningom kan ge jobb, än att plocka sprutor.


Så här står det i lagen:

4 § Socialnämnden får begära att den som uppbär försörjningsstöd under viss tid skall delta i av nämnden anvisad praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet om den enskilde inte har kunnat beredas någon lämplig arbetsmarknadspolitisk åtgärd, och 1. inte har fyllt tjugofem år, eller2. har fyllt tjugofem år men av särskilda skäl är i behov av kompetenshöjande insatser, eller3. följer en utbildning med tillgång till finansiering i särskild ordning men under tid för studieuppehåll behöver försörjningsstöd.Praktik eller kompetenshöjande verksamhet som avses i första stycket skall syfta till att utveckla den enskildes möjligheter att i framtiden försörja sig själv. Verksamheten skall stärka den enskildes möjligheter att komma in på arbetsmarknaden eller, där så är lämpligt, på en fortsatt utbildning. Den skall utformas med skälig hänsyn till den enskildes individuella önskemål och förutsättningar.   Socialnämnden skall samråda med Arbetsförmedlingen innan beslut fattas enligt första stycket. (Lag 2007:409).





   



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3573937.svd

Av Christina - 25 september 2009 14:44


  

Jag har fått frågor om allt detta här nedanför, och lägger därför nu ut svaren på en allmän och tillgänglig plats här i bloggen.


Kommunala beslut får tas av tjänstemän enligt så kallade delegationslistor (SoL 10 kap. och Kommunallagen (KL) 6 kap. §§ 33-34), listor (delegationsordning) beslutade av hobby-politikerna i nämnderna.

I en delegationslista kan stå: att vissa särskilda beslut får tas av alternativa tjänstemän:

En Avd.chef, eller av en Enhetschef, eller av en 1:e soc sekr, eller av en soc sekr.


En del av de tjänstemän (flest kvinnor) som jobbar med beslut på "soc. sekr.-nivån" kan visa sig inte ha avlagt någon examen från Socialhögskolan, och får då inte kalla sig för soc. sekr. De kan då istället kalla sig för "Gruppledare" eller något dylikt eller liknande, och ingen tar notis om detta förhållande.

Det skulle man kunna kalla för bedrägeri, eller urkundsförfalskning, eller liknande brott, när de tar beslut som de är obehöriga till.


Enligt FvL (förvaltningslagen 6 §) ska myndigheter kunna samverka ganska fritt, soc t. ex. med Af (arbetsförmedlingen), d.v.s oftast om frågor om ekonomin/inkomster (se även den nya lagen SoL 11:11a) fr. o. m. år 2009). Samverkan ska då dokumenteras korrekt i daganteckningarna (journaler).


Om vissa större och mer ingripande åtgärder, t. ex OSA-jobb, ska diskuteras med Af, eller då med Af-Rehab, eller med andra högre chefer inom Af (t. ex. inom f.d Länsarbetsnämnden / f.d AMS), så måste ett särskilt medgivande till detta finnas från medborgaren, då soc sekretesskrav är mycket höga.


Detta finns ännu inte prövat i högre instans (domstol) om vilka påföljder en kommun får genomföra om en arbetssökande medborgare inte skriver under en/ett sådan återkallbar fullmakt/avtal/medgivande/samtycke.

JO eller Länsstyrelsen är inga domstolar. Detta soc förfarande torde och borde dock rubriceras som olaga tvång.


Vräkningar från bostaden ska inte kunna genomföras t. ex via avslag på medel till hyran.

Citerar:  - " Med stöd av Jordabalken (SFS 1970:994) kap 12 § 44 stycke 4 punkt 1 kan myndigheten åta sig betalningsansvaret för aktuell bostad, med det resultatet att vräkningen stoppas. Hyresvärden får därmed en solvent motpart (prop. 1992/93:115). Såväl socialtjänstlagen som Svea rikes lag ger mer än nödvändiga verktyg"-.


Vad gäller mig själv, så har kommundelen (tjänstemän) försökt vräka mig vid 3 st olika tillfällen.


Av Christina - 24 september 2009 10:35


Alla 290 kommuners webbplatser undersöktes av ett externt team av studenter.


De undersökte om man inom tolv verksamhetsområden kunde få svar på 200 vanliga medborgarfrågor inom två minuter genom att söka på hemsidan. Till detta lades 16 frågor för att undersöka en webbplats sökfunktion.

Bland annat visar granskningen att många kommuner redovisar brukarundersökningar på sin webbplats.(?) Brukarundersökningar inom äldreomsorgen redovisas av 133 kommuner, 222 kommuner redovisar undersökningar inom grundskolan och 214 kommuner inom förskolan.

Medborgarnas tillgång till information till webben är av största betydelse och kommunernas webbplatser är kanske det viktigaste verktyget i detta arbete.


Bästa medelbetyget får:

1. Huddinge

2. Tyresö

3. Umeå

4. Lomma

5. Linköping


FOU-rapporter eller Revisionsrapporter läggs t. ex. aldrig ut direkt på webben, de måste medborgarna själva AKTIVT söka efter.

FOU resp. revision kostar pengar, och rapporterna hamnar oftast i en dammig bokhylla hos vissa tjänstemän.

De 98 % hobbypolitikerna läser knappast heller de rapporterna.


Det var länge sedan (om öht) jag såg några kvalitetsgarantier på den här kommunens/kommundelens webbplats

Ovido - Quiz & Flashcards